Innertemperatur och temperatur på kyckling och kött
Att ha rätt innertemperatur på kyckling och få rätt temperatur på kött är avgörande för att få det bästa resultatet. Just för kyckling och kött som fläskytterfilé är det väldigt viktigt, dels ur smaksynpunkt men också för att få rätt konsistens och för att få bakterier att försvinna.
En köttbit är så mycket mer än bara en köttbit och likaså gäller kyckling. Vilket kött handlar det om; lamm, fläskytterfilé, fransyska eller kanske kalvkött? Är det en hel kyckling som ska stekas eller kycklingfiléer, vingar eller lår? Vilket kött och vilken del det handlar om spelar stor roll och det finns färdiga temperaturer att gå efter för att just din måltid ska bli så utsökt som möjligt.
Storleken och detaljer spelar roll
Eftersom köttets och kycklingens storlek kan variera kraftigt från bit till bit så är just innertemperaturen ett viktigt mått på när det är genomstekt. Dock bör du även ta hänsyn till olika detaljer som ben inuti köttet. Detaljer är till exempel avgörande för var du sticker in termometern.
- Använd helst en digital termometer så får du exakta temperaturer
- Stick in termometern i köttets tjockaste del
- Finns det benbitar inuti ska termometern sitta i den tjockaste delen som sitter närmast benet
Innertemperatur för kyckling
Att ha en genomstekt kyckling är väldigt viktigt eftersom kyckling kan innehålla salmonella bakterier. Beroende på om din kyckling är hel med ben eller om du ska tillaga kycklingfilé, klubbor eller vingar, ska köttet ha följande innertemperaturer:
- Hel kyckling 82°C
- Kycklingfilé 72°C
- Kycklingklubba 82°C
- Kycklinglår 82°C
- Kycklinglårfilé 72°C
- Kycklingspett med lårfilébitar 72°C
- Kycklingvingar 82°C
Stick in en digital termometer i lårbenets mitt om du ska laga en hel kyckling eftersom det är den tjockaste köttdelen.
Ska du steka kalkon? Både en hel kalkon, kalkonbröst och kalkonfilé ska ha innertemperaturen på 72°C.
Olika kött och dess temperatur
Vid grillat eller stekt kött såsom flankstek, fläskytterfilé eller biff talar man om att ha blodigt, medium, medium/välstekt eller välstekt. Vissa tycker om att ha en riktigt rödrosa köttbit på tallriken medan andra vill ha så genomstekt som möjligt.
- Innertemperatur för blodigt eller rare för nötkött och lammkött: 50–54°C
- Innertemperatur för medium eller medium rare för nötkött, kalv och lammkött: 55–57°C
- Innertemperatur för medium välstekt eller medium för nötkött, kalv och lammkött: 58–65°C
- Innertemperatur för välstekt eller well done för nötkött, kalv, fläskkött och lammkött: 70°C
Fläskytterfilé temperatur
Är du som många andra särskilt förtjust i fläskytterfilé? Det finns så många goda recept som passar till sommargrillfesten eller till en god hösträtt en kylig oktobersöndag. Fläskytterfilén ska ha en innertemperatur på 70°C.
Generella temperaturer för vilt
När det kommer till viltkött ska du tänka lite annorlunda. Viltkött oberoende vilket kött det faktiskt rör sig om bör stekas runt 56 grader eftersom en för hög sluttemperatur kan ge en bitter smak istället och ta bort den goda viltsmaken. Tänk dock på att steka vildsvin i minst 70° eftersom köttet kan ha trikiner.
- Innertemperatur för blodigt eller rare viltkött: 52–55°C
- Innertemperatur för medium viltkött: 56–62°C (rådjur, hjort och älg bör ha de högre temperaturerna medan gräsand och kanin/hare kan stekas i 57°C
- Innertemperatur för välstekt viltkött: 65–70°C
Rätt ugnstemperatur för kött och kyckling
Vi har tagit upp innertemperaturerna för olika kött samt för kyckling och kalkon men i vilken temperatur ska de stekas i ugn?
För att få din kyckling riktigt saftig och god som du vill ha den måste den stekas i en perfekt ugnstemperatur på cirka 200°C. Vissa delar som kycklingfiléer kan behöva brynas i smör i stekpanna först. Kika på receptet du vill göra för att få din kyckling alldeles utmärkt.
Rätt ugnstemperatur för kött
Ska du endast steka eller ugnssteka köttet eller vill du göra långkok eller få ett mörare kött?
Ofta är kött som ska ha innertemperaturen på minst 70° ett kött för långkok. Högrev, fransyska, fläskkarré och kalv hör till undantaget som kan stekas som vanligt.
Vill du ha ett mörare kött som också långkokskött ofta är, är det bra att bryna det först och sedan ugnssteka det på en lägre ugnsvärme; cirka 100–125°C. Då får du ett gott och saftigt kött som smälter i munnen.
Gradantalet stiger när du tar ut köttet!
Tänk på att köttets innertemperatur stiger några grader när du tar ut det från ugnen, cirka 3–5°C. Om du steker på något lägre ugnsvärme eftersteker inte köttet lika mycket vilket kan vara värt att veta.
Få ditt kött som du vill ha det med Cylindas ugnar
Cylinda är där livet sker och med våra spisar och ugnar kan du laga det mest förträffliga köttet och kycklingen i perfekt temperatur. Läs gärna mer i vår guide för att välja den rätta till just dig och dina matlagningsbehov.
OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.