Bra att tänka på
Spisen är kökets verkliga hjärta och grunden för allt gott som kommer därifrån. Det är här vardagsmiddagar blir till, där helgens måltider skapas och där ”skjuts in i ugnen” blir till ljuva dofter som väcker både aptit och beundran. Med en bra spis kan du alltså överraska både dig själv och andra. År efter år. Men innan du väljer så finns det några saker som är kan vara bra att tänka på.
Vilken spis ska du välja?
Först och främst måste du ta hänsyn till utrymmet. Den vanligaste bredden är 60 cm men självklart kan du välja bland flera andra bredder. Är köket av äldre standard kan köksbänkens höjd vara 85 cm, men vanligast är att den är 90-93 cm. Spisarnas egenskaper och funktioner skiljer sig mellan olika modeller. Bakar du mycket så kan till exempel en varmluftsugn vara bra eftersom den både är effektivare och ger en jämnare värme i hela ugnen. Vill du steka som proffsen så titta närmare på våra spisar med integrerad stektermometer. Och vill du ha något som liknar gasspisens egenskaper så kan en induktionshäll vara ett bra val. Här får du tips och vägledning så att du lättare kan hitta just den modell som passar dig och dina behov.
.jpg)
Storlek
Alla Cylindas spisar är anpassade för svenska kök och finns i standardmått med bredden 50, 55, 60 och 70 cm. Alla är justerbara i höjd, från 85 cm till minst 93 cm.
Installation
Börja med att:
- Kontrollera vilket nischmått du har där spisen ska stå.
- Kontrollera höjden.
- Kontrollera vilket volttal du ska ansluta spisen till. Rådgör med din butik eller en elektriker om du är osäker.
- Kontrollera om det går rör eller annat som kan vara i vägen för spisens bakre del vid montering. Alla Cylindas spisar har ett fritt utrymme bak på minst 10X10 cm.
Spara energi
- Stäng av värmen lite innan utsatt tid för att utnyttja eftervärmen.
- Sätt inte på ugnen för tidigt så att den står på i onödan innan tillagning.
- Använd gärna varmluftsfunktionen eftersom den har lägre energiförbrukning än över/undervärme.
- Använd locket vid hastiga uppkok och inte mer vatten än nödvändigt. Det spar både tid och energi
- Se till att ha rätt storlek på kokkärlen och att de har platt botten. Bäst av allt fungerar de med tjock botten där diametern är lika stor, eller aning större än själva zonen.
- Håll kokkärl, stekpannor och zonerna rena. Smuts och ojämnheter ger energiförluster.
Modeller & funktioner
Alla Cylindas spisar är anpassade för svenska kök och krav och finns med induktion, keramik och plattor. Välj mellan vit eller rostfri design beroende på vad som passar ditt kök. Här är några typiska egenskaper för de olika spistyperna, mer detaljerad för olika modeller hittar du under respektive produkt.
.png)
Typiska funktioner
- Över- och undervärme
- Lågtemperaturstekning
- Undervärme
- Övervärme
- Snabbstart
- Grill
.png)
Typiska funktioner
- Över- och undervärme
- Lågtemperaturstekning
- Upptining/torkning
- Snabbstart
- Varmluft
- Varmluftsgrill
- Pizzaläge
- Grill
.png)
Typiska funktioner
- Elektronisk timer
- Köttermometer
- Lågtemperaturstekning
- Över- och undervärme
- Upptining/torkning
- Snabbstart
- Varmluft
- Varmluftsgrill
- Pizzaläge
- Grill
Hälltyper
Emalj med kokplattor.
Keramiskt glas med highlight-zoner.
Snyggt och ger ett rent intryck. Lätt att dra runt kokkärl och pannor på.
Keramiskt glas med induktions-zoner.
Snabb och energieffektiv. Kokar upp 1 liter vatten på ca 3 minuter.
Fakta
Varje spis har en energidekal som visar de viktigaste egenskaperna:
- Energi effektivitetsklass
- Årlig energiförbrukning
- Ugnens volym
- Energiförbrukningen per cykel konventionellt läge
- Energiförbrukningen per cykel varmluftsläge läge
Läs mer
.png)
Ordlista
Här förklarar vi de vanligaste begreppen för spisar:
B
Bakplåt:
En plåt med låga kanter så att du lätt kan ”tippa av” kakor, bullar och formar.
Barnspärr/mekanisk spärr:
En spärr på ugnsluckan som du måste trycka ner samtidigt som du drar i handtaget, annars öppnas inte luckan. Bra för att förhindra nyfikna fingrar från att öppna luckan.
Booster:
Ger extra hög effekt på induktionshällen genom att energi överförs från en zon till en annan, vilket gör att du kan koka upp vatten ännu snabbare.
C
Cool front:
Extra ventilerad ugnslucka och panel.
D
Display:
Information på ugnens framsida som visar ugnstemperatur, resterande programtid och i vissa fall även valt ugnsprogram.
F
Fläkt/varmluft:
Längst bak i ugnen sitter en fläkt som fördelar värmen jämnt i ugnen. Det finns också ett ringelement bak som gör varmluftsugnen effektivare.
Fläkt induktionshäll:
Fläkt i hällen för att kyla ner komponenterna och andra delar i hällens närhet.
Funktionsratt:
Vredet som du använder för att välja effekt på värmeplatta, ugnsprogram eller inställning av klocka och timer.
Fördröjd start:
Ett flertal ugnar har fördröjd start vilket innebär att du till exempel kan ställa in en fryst kyckling i ugnen och ställa klockan så att ugnen startar några timmar senare och stänger av sig själv på förvald tid.
G
Galler:
Grillgaller som följer med ugnen där du till exempel kan grilla bröd eller för att ställa formar på istället för på en bakplåt.
Gejdrar/Utdragbara skenor:
Vissa modeller har teleskåpfunktion på skenorna så det ska bli lättare att komma åt varma plåtar och formar.
H
Highlight värmeplattor:
Under varje zon sitter extra effektiva värmezoner som utformats för optimal värmeöverföring till kastrull och stekpanna.
I
Induktion:
Under varje zon sitter en induktionsspole som skapar ett varierande magnetiskt fält. När en elektrisk ledare kommer i kontakt med detta så alstras ström vilket skapar värme. För en induktionshäll är den elektriska ledaren själva kastrullen/stekpannan och för att induktionsmetoden ska fungera måste alltså alla kastruller och stekpannor ha magnetisk botten.
K
Kastruller:
Induktionshällen fungerar bara om kastrullen/stekpannan har en magnetisk botten. Använd plana kastruller så får du en jämn fördelning av värmen.
Katalysrengöring:
Sidoväggarna eller endast bakre väggen i en ugn kan vara täckt med katalytisk emalj. De katalytiska väggarna är självrengörande genom att de drar åt sig matrester och fett och omvandlar det till ånga och koldioxid vid temperaturer över 200°C. Väggarnas porösa yta får inte behandlas med ugnsrengöringsmedel eller skurmedel.
L
Lampa:
Ugnslampan är lätt att byta och oftast är det en vanlig temperaturtålig lampa som klarar upp till 300°C..
Lågtemperaturstekning:
Behåller fuktigheten i köttet så att det blir mörare vid långstekning i ugnen. Perfekt vid tillagning av till exempel tjälknöl.
Långpanna:
Långpannan har högre kanter än bakplåtarna och är perfekt att använda till både gratänger och ugnspannkaka.
M
Mekanisk spärr/barnspärr:
En spärr på ugnsluckan som du måste trycka ner samtidigt som du drar i handtaget, annars öppnas inte luckan. Bra för att förhindra nyfikna fingrar från att öppna luckan.
P
Pyrolysrengöring:
En form av självrengöring av ugnen. Först tar du ur plåtar och sidogaller ur ugnen. Sen väljer du det speciella pyrolysprogrammet. Då värms ugnen upp till ca 500°C och bränner smuts till aska som lätt borstas ur ugnen när programmet är klart och ugnen svalnat. Ugnsluckan låses automatiskt under programmets gång så att ingen öppnar luckan när det är farligt varmt inne i ugnen.
Probe/Stektermometer:
Med ugnens stektermometer kan du ställa in temperaturer direkt i ugnens display så att ugnen sköter matlagningen åt dig. En temperatur visas i displayen och det enda du gör är att ställa in den temp som du vill att ditt kött/fisk ska ha så stänger ugnen av sig automatiskt när temperaturen är uppnådd.
R
Rengöring:
Om din ugn inte har pyrolysrengöring så kan du använda dig av diverse ugnsrengöringsmedel eller ett mer naturligt alternativ bestående av bakpulver, vatten och vinäger. Grönsåpa och vatten fungerar också bra. Sök gärna på internet under rubriken ugnsrengöring så hittar du massor av bra tips. Använd gärna hällrengöring för hällen vilket ger längre livslängd och bättre kokeffekt på zonerna. Det finns flera olika märken att välja på. Glöm heller inte att göra ren köksfläkten med jämna mellanrum.
Restvärme:
Information om att hällen fortfarande är varm/het efter avslutad matlagning.
Ringelement:
Sitter vid fläkten i ugnens bakkant. Fläkten fördelar sedan värmen jämt i ugnen (dvs varmluftsugn) vilket gör det möjligt att baka och laga mat på olika nivåer samtidigt.
S
Sidogaller:
Galler för att kunna placera ugnsplåtarna på olika nivåer i ugnen. I de fall ugnen är utrustad med gejdrar/utdragbara skenor så fungerar sidogallret som fästpunkt för dessa och de går även att ta bort vid rengöring av ugnen..
Snabbstart:
Ger snabbare önskad tillagningstemperatur. När rätt temperatur är uppnådd övergår ugnen till över/undervärme och då kan du också byta till en annan tillagningsfunktion.
Stektermometer/probe:
Med ugnens stektermometer kan du ställa in temperaturer direkt i ugnens display så att ugnen sköter matlagningen åt dig. En temperatur visas i displayen och det enda du gör är att ställa in den temp som du vill att ditt kött/fisk ska ha så stänger ugnen av sig automatiskt när temperaturen är uppnådd.
T
Timer:
Timern kan användas för att starta eller stänga av ugnen, men också som en vanlig äggklocka.
U
Ugnslampa:
Ugnslampan är lätt att byta och oftast är det en vanlig temperaturtålig lampa som klarar upp till 300°C. I bruksanvisningen står det hur du gör för att byta ut en trasig lampa.
Utdragbara skenor:
Vissa modeller har teleskåpfunktion på skenorna för att lättare komma åt varma plåtar och formar.
V
Varmluft:
Längst bak i ugnen sitter ett ringelement och en fläkt som fördelar värmen jämnt i ugnen, vilket gör det möjligt att baka och laga mat på olika nivåer samtidigt.