Bra att tänka på

Oavsett hur mycket du står i köket är hällen förmodligen den viktigaste och mest använda platsen i köket. Det är här du får till det rätta fraset i pannkakorna. Det är här storkoket får puttra tills smakerna satt sig, där söndagsgrytan tar form och varifrån du kommer att få dina middagsgästers uppskattning. Att välja häll är att välja vägen till allt gott.

Vilken häll ska du välja?
Cylindas hällar är avsedda att användas i privathushåll och är anpassade för hemmamiljö. Det finns flera olika typer och beroende på vilket behov du har så finns det några saker som är bra att tänka på innan du bestämmer dig. Kanske är designen viktig? Eller att du får en större glasyta och fler kokzoner? Det är också värt att fundera över placeringen av den stora zonen samt om du vill ha styrningen av zonerna i mitten eller mer fördelat på längden. Föredrar du en extra snabb häll, som också är lätt att rengöra, ska du förmodligen välja en induktionshäll. Glöm inte heller att mäta hur stort hål du kan göra i bänkskivan innanför skåpstommarna - det avgör nämligen storleken på din häll

Bra att tänka på

Installation:
Alla Cylindas hällar kan kopplas in på 230 volt och den vanligaste inkopplingen är på 2 x 16 amp. Det går också att koppla in dessa på 3 x 10 amp eller 1 x 25 amp. Det viktigaste är att anslutningen sker av en behörig elinstallatör. De flesta av Cylindas hällar levereras med installationssladd, men är inte installerad i själva hällen. För att få in hällen i rätt utrymme är det viktigt att du tittar på måttskissen så att du skär ut rätt storlek på hålet. De flesta 60-70 cm breda hällar har samma inbyggnadsmått (560 x 490 mm) men kontrollera gärna en extra gång – se måttskiss i ordlistan.

Modeller

Cylinda har olika bredder beroende på hur stort utrymme du har för hällen. Måtten du kan välja mellan är 30, 60, 65, 70, 77 cm breda. Djupet varierar mellan 51-52 cm. Även höjden kan skilja sig. Kontrollera på produktblad eller bruksanvisning för korrekta mått per häll.

Modeller

Induktionshäll

  • 3x så snabb som keramik
  • Anpassar kastrullstorlek
  • Mer flexibilitet
  • Spar upp till 25% energi

Modeller

Keramikhäll

  • Flera zonnivåer
  • Värmer upp hela påslagna

Funktioner

Hällar har flera styrval och finns i form av touch per zon eller slider. Det finns ett flertal tillval på hällens display som t ex booster, autouppkok och timer. Varje tillval finns beskrivet i respektive bruksanvisning.

Fakta

Energiförbrukning
På inbyggnadshällar finns det idag ingen energimärkning. Det som däremot är bra att veta är att induktionshällar drar ca 25 % mindre ström än motsvarande keramik häll.

Ordlista

Här förklarar vi de vanligaste begreppen för hällar.

A
Automatisk uppkokning
Väljer automatiskt rätt effektläge för att koka upp vatten. När vattnet kokar ljuder en signal som repeteras tre gånger med regelbunden intervall. Efter den andra signalen aktiveras din satta timer som räknar ner koktiden. Efter den tredje signalen sänks effektläget till sjudningsnivå.

B
Barnspärr/låsfunktion
Med en knapptryckning kan du låsa alla hällens funktioner. Den aktiveras genom att knappen för låsfunktion hålls intryckt i tre sekunder. Gör på samma sätt om du vill avaktivera låsfunktionen. Detta är en bra funktion för att förhindra klåfingriga att sätta på hällen av misstag eller okunskap.

Booster
En eller två zoner samtidigt kan utnyttja booster-funktionen. Det som sker är att extra effekt överförs från zonen intill vilket gör att man får en ”starkare platta” och snabbare uppkokning.

Bryggzon
Två zoner som kan sammankopplas och styras gemensamt via kontrollpanelen.

C
Clips
Vissa modeller har clips för att spänna fast hällen i bänkskivans kanter så att den inte glider omkring i det utskurna hålet. Andra har ett glidskydd på hällens undersida.

F
Fasettslipad
En design- och funktionsdetalj där hällens kant är avfasad för att kastruller och stekpannor lättare kan ”glida av” hällen ner på bänkskivan. Hällar kan fasettslipas på en, två eller alla fyra sidor.

Felkoder
Om det blir fel på din häll så anges en felkod i displayen. I bruksanvisningen finns förklaringar till vissa av dessa felkoder. Var god ange felkod om du bokar service.

Flexizon
En flexizon är två breda ovala värmeelement eller flera större med avrundade hörn som kan sammankopplas så de bildar en enda helstor zon. Utnyttjandet av zonerna anpassar sig efter kärlets storlek

Fläkt
Det sitter en fläkt i hällen som har som funktion att kyla ner komponenterna och andra delar i hällens närhet.

I
Inbyggnadsmått
Dessa mått är det som behöver skäras ut i bänkskivan för att hällen ska passa i hålet, utan att sjunka igenom. Det vanligaste måttet på en 60-70 cm bred glashäll är 560 mm bred x 490 mm djup.

Induktion
Under varje zon sitter det en induktionsspole som skapar ett varierande magnetiskt fält. När en elektrisk ledare kommer i kontakt med det magnetiska fältet alstras ström och värme skapas. För en induktionshäll är den elektriska ledaren själva kastrullen/stekpannan och för att induktionsmetoden ska fungera måste kastruller och stekpannor ha magnetisk botten.

K
Kastruller
Använd bara plana kastruller så får du jämn fördelning av värmen. Induktionshällar fungerar bara om kastrullen eller stekpannan har en magnetisk botten.

Kontrollpanel
Information om vilka zoner som är påslagna, om timer används, samt vilken värmenivå som är vald.

P
Paus/Stoppfunktion
Stänger snabbt av alla zoner. Aktuell inställning aktiveras igen med samma knapp.

Planlimning
Vissa hällar kan planlimmas och passar bäst för de hällar som har raka kanter. Då ska man anpassa urskärningen i bänkskivan så att hällens glasyta ligger på samma nivå som bänkskivan. Var extra noga med inbyggnadsmåttet och radien på hällens kanter om du vill planlimma din inbyggnadshäll.

R
Radie
Vid planlimning av hällen (se ovan) så behöver man veta radien på hällen. Det är vilken rundning som kanten är slipad med, t ex R5 eller R8. Ju högre radie desto större rundning.

Rengöring
Använd gärna hällrengöring på din häll. Det ger längre livslängd och bättre kokeffekt på zonerna. Det finns flera olika rengöringsmärken i de flesta dagligvaruaffärer.

Restvärme
Efter avslutad matlagning informerar hällen med ett stort H eller litet h om hällen fortfarande är het/varm

S
Sjudningsfunktion
Med en knapptryckning så anpassas zonen ner till sjudning efter uppkok.

Slider/rullningslist
Dra eller tryck med fingret till önskad effekt, ingen tryckning steg för steg behövs

Smältfunktion
Ser till att kokzonen har en låg och jämn temperatur, bra t ex för smältning av choklad

Stopp/Pausfunktion
Stänger snabbt av alla zoner. Aktuell inställning aktiveras igen med samma knapp.

T
Timer
Automatisk avstängning av kokzon efter förinställd tid. Mycket bättre än bara äggklocka.

Ö
Övertäckning
Om du ställer en kastrull eller stekpanna över kontrollpanelen så stängs hällen av automatiskt. Samma sak sker om du spiller ut vatten över kontrollpanelen.